10 – 11 Disember 2011
Ni cite pasal kite g homestay pulak..ekceli kena pakse pegi kot..sb lect kami yang sangat kacak lagi awesome itu < Dr. Razak> suro..sb subjek die Peracangan dan Penilaian Program..so, ni la program yang kami kena involve..
Ce tgk name nie..bukan men pelik lagi kan..kan..kan.. mcam name India pon ade kan an..
Pa – Parit
Pitu – dalam bahasa Jawa bermakna = 7
Su – Sungai
Lem – Leman
So, name tempat ini ialah Parit Tujuh Sungai Leman, ok...!!! ...!!! Terletak kira-kira 120 kilometer dari K.L, merupakan antara destinasi yang terawal yang akan dilalui dari arah Klang/ Shah Alam. Pekan Sekinchan merupakan pekan terdekat.
Berbeza dengan Hotel atau Chalet, para tetamu akan tinggal bersama dengan Tuan Rumah Homestay Tersebut, berinteraksi dengan lebih rapat, dan dapat mengalami secara langsung cara kehidupan mereka. Cara kehidupan termasuk makanan, kebudayaan, bahasa, tatacara dan sebagainya.
Program Homestay adalah satu program dari Kementerian Perlancongan pada tahun 1988, sebagai alternatif untuk meningkatkan industri perlancongan di Malaysia. Di sinilah keunikan kehidupan sesuatu tempat dapat dirasai secara langsung oleh tetamu-tetamu, domestik ataupun dari luar negara.
Homestay PAPITUSULEM adalah Berasaskan :
- Tinggal bersama keluarga angkat Petani / Orang Kampung
- Hidangan Makanan ala Kampung
- Aktiviti Harian bersama keluarga Angkat / Petani / orang kampung
- Aktiviti bersama Masyarakat Setempat
Pertanian :
- Melawat Sawah Padi (bermusim)
- Melawat Kebun sayur-sayuran
- Melawat Kebun Kelapa Mataq
- Tempat pemprosesan Santan Kelapa
- Melawat Sistem pengairan dan hasil padi terbaik di Malaysia
- Melawat kilang pemprosesan Padi dan Beras
- Melawat Kilang IKS yang berasaskan pertanian
Rekreasi :
- Tapak Perkhemahan di tepi pantai dan kawasan pertanian
- Berkayak di terusan dan di laut (Selat Melaka)
- Menaiki bot menyusur pantai dan memancing
- Memancing di taliair / memancing belut
Kebudayaan :
- Persembahan Kompang
- Persembahan Seni Silat
- Persembahan Kuda Kepang
- Persembahan Cempuling
Dh lame tau mengidam nk pg sawah padi...pas2 nk posing2 kt tepi sawah tu..
Pas2 nk duduk tengah sawah sambil wat aksi mcm cite Titanic tu...(Kate & Jack atas kapal)...pas2, verangan nk wat photoshoot kt sawah mase kawin nanti..wakakaka...
Pas2 nak duduk kt tepi tali air yang ade jambatan sambil goyang2 kaki...
Perghhhh..berangan x hengatt..!!!
Jumlah tgk gegambo kite nie...sawah die sangat cantik tau..!!
ketibaan kami disambut meriah..ececehh |
lalu dijamu dengan sarapan pagi.. makanan jawa 'Punten' its look like nasi impit with sambal tumis tapi kuah die agak cair tapi ia sangat mabeless |
ni adalah perjalanan yg sangat letih.. jauh oo umah ibu n ayah angkat kitorg... |
itu mesin padi |
itu padi |
ini sawah padi yang saujana mata memandang |
chOpp..!! nk wat photoshoot kawin mcm dlm ni.. ahakk.:) |
itu adalah longgokan padi yang belum dimesin sebelum menjadi beras |
itu adalah padi yg telah dimesin ( dibuang kulit) |
lalu ia menjadi beras.. 'Sekinchan Best' |
itu adalah beras perang |
ini adalah kilang padi yang sangat besa.. yg pakai baju hijau macm polis trafik tu ialah tourist guide kami mase kt kilang tu |
^..luv this picture..^ |
sapuan memancing.. ekceli aku pun duk memancing sebelah die tau.. tapi aku stress sb x dpt ikan..!! so, aku x upload la gmba aku mancing..huhh!!! |
luv this pic also.. haa..kt sini la aku nk ambik gmba kawin.. sambil goyang2 kaki atas jembatan... wakakaka.. |
Makanan tradisional orang jawa...best tau makan dalam dulang ni..tatau la nape selera kite macam gud gud je kan makan nasi dalam dulang tu..abes kot lauk2 dalam tu dirembat dengan kencang oleh kami berlima...memang gagah la kan kami makan... cume nasi je x boleh abes..
Kalo nasi menimbun tu boleh kami abes memang bukan pompuan ayu la...xpun mesti pompuan ayu yang bela hantu raye..die makan banyak sb hantu raye die yang makan...alamakk..hape kite melalut nie....
sedia ..!!! |
making of Nasi Ambeng |
telah siap di wrapping |
taddaaa Nasi yg maha banyak ayam goreng kicap sayur su'hun + tempe mee goreng kerisik kelape |
2 orang adik boy yang buleh tahan ensem sedang packing kuih bahulu |
adik boy itu pelawa aku makan, so aku pon tanpa segan silu la makan bahulu.. padahal aku rembat 3 bijik kot kt makcik die sebelah tu.. hahhaha |
bahulu gulung with pineapple jem.. |
haaa..tgk betapa pantas dan tangkas nye makcik tu nk bakar bahulu.. sb kitorg dh rembat dengan rakusnye bahulu die.. |
bahasa Jerman |
kerepek's house..sebelah kedai bahulu |
Kami pegi tgk orang buat Nata de Coco...tapi x dapat pergi kt dalam kilang dia..sb mase kami dtg tu ialah hari Ahad..so xde sape keje...So, pakcik Nata de Coco ( xingt name) tu pon explain la ckit cara2 nk wat nata de coco tu sehingga diminati ramai...
Cik Atyra Pengarah Program kami.. |
pakcik Nata de Coco.. tgh explain cara nk wat nata.. perghhh..kalo nata yg x siap dibancuh lagi tu bau die kurang menyenangkan.. so, better aku x payah rase.. |
makcik2 n rakan2 sedang memborong nata yg tudung ade bunge biru tu, Mek Roz.. die beli 3 bakul.. |
Rumah Kenduri ditengah Sawah
Hoho..cool x program kami..siap pegi kenduri lagi tau..umah classmate kitorg..abang die kawin..die x dapat join pg homestay tu..so, die pun ajak la kami pergi umah die yang kenduri kendara tu..
Gempak beb, bus UPM lalu bendang...2 bijik pulak tu...seb baek x terjun dalam parit... cuak jugak la...
Jum saksikan kemeriah kami di majlis kenduri tersebut...hakhakhak..
Kg Sawah Sempadan Tg Karang |
yeahhh..sasaran dikenalpasti..!! |
padi baru dituai.. so, view die x cantik.. |
Add caption |
that's mine.. dh lame x makan nasi minyak org kenduri <opss.kantoii cemerlang!! makan banyak... ahh..lantak la..memang aku tgh lapo pon..> |
masak nasi guna kukus gergasi..hehe |
Dr Razak yg ensem tgh pakse kitorg karoke.. |
dak Wira Tajima sedang berfoya foya dengan Dr Razak yg ensem.. * die bg munge laa* |
Jelass dan nyata.. Dr Razak yg ensem diminati oleh mak pengantin juge.. |
oke.. mari pulang setelah perut kenyang .. nampak x betape cOOL nye kami.. pergi kenduri dengan bas UPM sambil memakai baju kurung Dr.Razak siap pesan supaya bawak baju kurung..!!! |
No comments:
Post a Comment